maandag 16 juli 2012

Kareltje, Bas, zon, regen en chutneys!

De stand met groenten & potjes
Aubergine Bas in de relaxstand
Wij hebben een oud ambacht met onze inmaakgekte, weten wij sinds dit weekend. Want daarom werden we uitgenodigd om op de markt van Landidee te staan tijdens Fleurig 2012. Daar reden we dan zaterdagochtend met de eend over de ophaalbrug kasteel Haarzuilens binnen. Onze eend was zo zwaar beladen dat het kontje nog net boven de grond bleef. Natuurlijk met chutneys en relishes, toastjes en kaasjes om ze te laten proeven. Speciaal voor deze gelegenheid ook met de restgroenten van de telers waar wij voor onze chutneys mee samenwerken. Gewoon om te laten zien wat dat dan zijn. Van den Bosch paprika's gaf prachtige kleine paprika's mee en paprika's met een deuk. Pluk de Kas deed kleine, kromme en anderszins bijzondere aubergines in een tas. Waaronder de favoriet van onze gasten die wij ergens op zaterdag Bas hebben gedoopt. Van Honingtomaten kregen we een klasse mee die al geen honingtomaat meer mag heten, maar die wel beter is dan de gescheurde exemplaren die wij normaliter verwerken. Maar die schimmelen binnen een dag dus dat is niet zo charmant op een 2-daagse markt. Die we nu bij ons hadden konden mensen proeven. Evenals de vitapepjes die zowel bij volwassenen als bij kinderen uitstekend "down the hatch" gingen als gezonde snack. De kapstokkomkommers van Pleun Struijk zorgden voor het nodige vermaak en we hadden oprecht verbaasde gasten: "ze smaken gewoon heerlijk! Maar natuurlijk: ze bennen alleen krom, zoals mijn oma zaliger zou zeggen. Kromme jongens onze komkommers. Met dank aan deze telers en onze potjes met hun groenten hadden wij een prachtige kraam die bijna het proces van chutney maken liet zien. En natuurlijk proeven. Een kilo geitenkaas, 6 jumboverpakkingen toastjes, een kilo belegen kaas en drie harde worsten verder gingen we met een bijna lege eend weer terug naar Den Haag. Met een hart vol herinneringen. Aan de mensen die enthousiast kwamen proeven. Mensen die niet van picallilly zeiden te houden maar daarmee het gele bindmiddelgebeuren uit de supermarkt bedoelden. En toch overstag gingen voor het gele groentegebeuren in onze potjes. Mensen die ons adressen van delicatessenzaken gaven. Mensen die voor het eerst kennismaakten met chutneys. Wij hopen dat u zich allen onze gasten heeft gevoeld en heeft genoten van het kennismaken, het proeven en de markt in zijn algemeenheid.

Kareltje in knuffelsessie met Harm
Maar er kwam meer voorbij! Zo was daar onze vriend-van-het-eerste-uur: Kareltje, de teckel. Eigenlijk heet hij Takkie, maar ja: dat kon hij niet vertellen. Hij kwam schumen op onvervalste teckelwijze voor kaas, brood, worst. En zag eruit als een Kareltje. Wij op zoek naar de baas om te vragen of hij wat mocht. Bleek hij Takkie te heten en jahoor, hij mocht verwend worden. Wij zijn m Kareltje blijven noemen en hebben m samen met Au Bain Marie met welbevinden van de baas schandelijk verwend. Het is een wonder dat ie niet het terrein is afgewaggeld aan het eind.

Wat ook voorbij kwam was de regen. Op zaterdag in ieder geval. Tussen 3 en 4 op precies te zijn. Alsof er een kraan werd opgedraaid. Het marktplein was in een keer leeg. Samen met onze groenten en potjes hielden we stand. Gelukkig maar, want op zondag volgenden betere tijden. Want na regen kwam ook nu, juist, zonneschijn. Het eind van de markt was zonovergoten. En kersenbier overgoten. En 2cv overgoten. En kaastaart overgoten. En Zuivelhoeve overgoten. En kruidenthee....en en en. Want als u gewaardeerde gast richting huis bent, doen wij als kraambewoners vaak nog even een rondje langs elkaar. Wij hebben namelijk nauwelijks de kans om onze collega's te leren kennen als de markt open is. En dat maken we dus aan het eind even goed met elkaar door middel van goede, ouderwetste ruilhandel: "mag ik van jou.....dan krijg jij van mij...."

Dus terug in onze canard nog een beetje chutneys en vooral erg veel ruilhandelgoederen. En daar gaan wij nu met de benen om hoog, de knietjes in de ruststand en onze smeerarmen op tafel eens goed van genieten.  Een paar dagen dan toch, want daarna helpen we mee bij de grande heropening van Foodelicious in Rotterdam. Zien wij u weder op 21 juli op de Mariniersweg 45 in Rotterdam?

Tot slot nog een kleine fotoimpressie van de LandIdee dagen:

opbouwen in de nog lege kraam met volle eend!


Haarzuijlens ophaalbrug
Landidee, het tijdschrift dat ons had uitgenodigd
ganzendrijven met bordercollies, prachtig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten