dinsdag 12 juli 2011

Appelmissie: geslaagd!

Het seizoen van de hele voordelige en vooral ook hele lekkere appels is zo'n beetje aan het beginnen. Bij onze onze onvolprezen groenteman konden wij een hele kist appels overnemen, die goed waren maar er niet mooi genoeg uitzagen voor zijn kraam. Tijd voor een experiment!

Al een tijdje zijn wij gefascineerd door het uiterlijk van fruitkaasjes: fruit ingekookt totdat een kleverige substantie wordt bereikt, die je dan in een vormpje laat uitharden. Helemaal hard worden ze niet, maar wel hard genoeg om zelf vorm te houden. Prachtige kleuren en - minstens zo belangrijk - wij verdenken deze kaasjes ervan dat ze lekker zijn. Ver-skrik-kel-lijk lekker om precies te zijn, zoals wijlen mijn Westfriese oma het zou zeggen.

Evenzeer mooi en lekker zijn de gedroogde appeltjes. Die wilden we ook graag een keer maken. Politiek correct zouden we moeten zeggen "natuurlijk als gezonde snack!" De eerlijkheid gebiedt ons te melden dat we ze vooral zien zwemmen in de herfst in een goede plas calvados bij zo'n lekker Frans streekgerecht als Aligot. De potjes zitten gelukkig goed dicht:-)


gedroogde appeltjes stevig opgesloten in weckpot

appelkaas, nog in het bakje om uit te harden

een voorraadje appelkaas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten